App Icon

ABC-Zonne-Energie

Een zonnestroomsysteem bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de zonnepanelen, een omvormer, kabels en het montagemateriaal. Bij sommige systemen wordt er gebruik gemaakt van optimizers. Misschien wel weer een nieuwe term voor je.

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een kastje wat tussen de omvormer en het zonnepaneel wordt geplaatst. Elk zonnepaneel heeft zijn eigen optimizer en koppelt de panelen los van elkaar. We noemen dit ook wel een parallel geschakeld systeem. De optimizers delen het systeem als het ware op in meerdere lusjes (strings).  en zorgen ervoor dat het maximale uit het paneel wordt gehaald en de invloed van schaduw minimaal is.

Waarom kiezen voor optimizers?

Soms heb je een schoorsteen of pijpjes op je dak staan of staat er een boom vlakbij, waardoor er op een gedeelte van de dag schaduw op je dak valt. Dan is het slim om onder elk paneel een optimizer te plaatsen. Optimizers minimaliseren de invloed van schaduw op de zonnepanelen.

Denk bijvoorbeeld eens aan oude kerstboomverlichting. Wanneer één lampje het niet goed doet, doet de rest het ook niet goed. Dit gebeurt ook bij een serieel geschakeld zonnestroomsysteem waar sprake is van schaduw. Alleen met optimizers gebruik je niet 1 lang snoer met lampjes, maar meerdere korte snoeren. Als er nu 1 paneel in de schaduw ligt, heeft dat minder effect op de totale prestaties van je systeem.

Verschil tussen optimizers en micro-omvormer

Optimizers en micro-omvormers lijken op elkaar. Ze voorkomen namelijk beide dat als er sprake is van schaduw op één of meerdere panelen dit invloed heeft op alle zonnepanelen. Maar toch is er een verschil. Het belangrijkste verschil is dat de optimizers worden aangesloten op een centrale omvormer. Deze centrale omvormer zet dan de zonnestroom om in wisselstroom. Een micro-omvormer zet direct de zonnestroom om in wisselstroom. Bij micro-omvormers heb je dus geen centrale omvormer nodig, maar wel weer extra bekabeling op het dak.

Nadelen

Optimizers hebben veel voordelen, maar ook zeker nadelen. Zo is een omvormer met optimizers duurder in aanschaf dan een stringomvormer. Kijk dus goed wat je nodig hebt eventueel met een zonnepanelenexpert. Doordat elk zonnepaneel zijn eigen optimizer heeft, bestaat het zonnestroomsysteem uit meerdere onderdelen. Hierdoor vergroot je de kans op storingen en defecten. Voor een monteur is het vrij lastig om de reparatie uit te voeren, aangezien de optimizer weggewerkt is onder het zonnepaneel. Ze zijn niet makkelijk toegankelijk.

Bij optimizers heb je te maken met een hogere opstartspanning. De omvormer gaat pas zonnestroom omzetten naar stroom dat je in huis kunt gebruiken wanneer er voldoende zonnestroom geproduceerd wordt. Bij een bewolkte dag kan het dus zijn dat er geen zonnestroom wordt omgezet en dan loop je productie mis.

Nadelen:

  • Duurder in aanschaf dan een stringomvormer
  • Optimizers zijn lastig te repareren
  • Groter kans op storingen en reparaties door meer onderdelen
  • Hogere opstartspanning nodig

Voordelen

Een zonnestroomsysteem met optimizers is een goede keuze wanneer er schaduw aanwezig is op jouw dak. Je haalt het maximale uit de zonnepanelen! Daarnaast kun je door de optimizers ook elk paneel apart monitoren in de monitoringsapp. Dit zorgt er ook voor dat je sneller erachter komt of een paneel defect is. Dat is met een stringomvormer/serieel geschakeld systeem niet mogelijk.

Voordelen:

  • Parallel geschakeld, dus minder last van schaduw.
  • Je kan de opbrengst per paneel monitoren.
  • Goedkoper dan micro-omvormers.
Close
Close
Categories